, , ,

Ще се сблъскат ли първата и третата политическа сила в битката за община Несебър

Десет дни преди началото на кампанията за местни избори в община Несебър, мъглата сякаш се е спуснала върху политическите сили, които ще премерят сили на местните избори.  Не са ясни дори кандидатите за кмет на общината както и листите за общински съветници.

Въпреки множеството спекулации на различни медии по темата вече почти шест месеца, за това кой и как ще бъде издигнат за кмет, за да управлява най-богата община в България, за момента са ясни само двама кандидати от обявяваните над десет човека и това са:

Настоящият кмет Николай Димитров и бързо изгрялата в политиката дама от партия „Възраждане“ Звезделина Каравелова.

Какво чакат от другите партии, инициативни комитети и коалиции все още не е ясно, въпреки, че остават точно десет дни до началото на кампанията. Дали пък вече не са се уплашили от силното присъствие на третата политическа сила в гр. Несебър и техният кандидат младата Звезделина Каравелова, не е ясно, но според една от публикациите в медиите от вчера, става ясно, че Николай Димитров може да бъде подкрепен и от най-голямата в момента политическа сила в България, естествено не гръмко, а с тайни договорки за пореден път, както често се е случвало в последните му 4 мандата като кмет.

Димитров, който през последните 16 години доказа на всички в гр. Несебър, че може подмолно и безскрупулно да овладява властта, въпреки всичко и всички в името на това именно той да разпределя бюджета на най-богата община, според мнозина той за пореден път може и да се е договорил за подкрепа и то с най-голямата политическа сила в България.

Подкрепа, която този път му е много нужна, защото в гр. Несебър хората вече почти го ненавиждат и назрява голямо недоволство срещу кмета Николай Димитров и вечният общински съветник  Костадин Нищелков, приятелството между двамата изобщо не е тайна за никого в община Несебър, а всичко онова, което кмета е обещавал и не е изпълнявал през годините явно кара хората в гр. Несебър, да се гневят и да не гледат с доверие към кмета си.

Ударно в последните няколко месеца в общината предизборно започнаха да се приключват инфраструктурни обекти, които през последните 4 години седяха буквално замразени, въпреки, че множество от тях бяха започнати като строежи през вече далечната 2018 година. Кмета и неговият общински съветник Нищелков явно бързат, за да има много ленти за рязане преди изборите. Въпреки, че кампанията не е започнала официално кмета и общинските съветници, които вече 16 години са неотлъчно до него не спират да се показват на събития в които се откриват обекти, награждават се участници в турнири или се прерязват ленти на обекти за които хората в Несебър са чакали още от далечната 2007 година, когато Димитров за първи път сяда в кметският стол.

Тук трябва да се отбележи и факта, че се стигна и до огромен гаф от страна на предизборният ПИАР на Николай Димитров, който няма да остане ненаказан от хората в деня на изборите. Точно в денят на голямото наводнение 5.09. в Царево, когато вече се знаеше, че има и изчезнали хора кмета и екипа му се появиха в с. Оризаре и поливаха с вода и усмивки първата копка за нова канализация в селото, проект който жителите на селото чакаха повече от 14 години.

Един ден по-късно в деня на Съединението на България, град Несебър буквално наказа кмета си Николай Димитров, при вдигането на знамето на площада под патронажа му, хората не излязоха от домовете си. Площада остана пуст, нещо което не се беше случвало никога през последните пет години, въпреки пандемията от Covid 19.

Това ли е накарало Николай Димитров да търси подкрепата на най-голямата политическа сила  в България или страха му от това, че третата политическа сила в парламента  издигна свой кандидат за кмет в община Несебър, не е ясно, но е ясно, че той се страхува, защото ако до преди една две години в града все още имаше  хора, които му вярваха, то явно и тези хора вече гледат с недоверие и отегчение на неговите обещания.

Обещания, които ако през 2007 година изглеждаха възможни, то днес вече изглеждат само като мисията невъзможна за най-богата община в България, която вместо да се развива в посока запазване на своите млади жители, буквално ги прогонва, всеки ден далече от родният им дом.

Сезонният поминък от който се изхранват всички в Община Несебър беше буквално завладян от безскрупулните кмет и негови общински съветници, които искат вече всичко за себе си или ако го предоставят на някой друг искат дял от печалбата му, защото за 16 години община Несебър и нейният градоначалник направиха всичко възможно летният сезон да приключва в рамките на вече точно месец и половина.  

Липсата на модерна и функционална инфраструктура, паркинги, дори вече може да се каже улици и булеварди,  културни прояви с модерни, съвременни артисти и изпълнители, забавления за деца и възрастни през летните месеци няма как да не отблъсква туристите, които освен да почиват на морският бряг искат и нещо друго, нещо което с годините изчезна, за да се прави бизнес по модела на Димитров и Нищелков. Месец и половина обаче за хората в Несебър не стигат, а града опустява всяка година.

Сблъсъка предстои.

В очакване да разберем, кои ще са останалите кандидати за кмет на община Несебър, можем да обобщим, че поне за момента имаме двама кандидати в лицето на младата дама Звезделина Каравелова подкрепяна от третата политическа сила в парламента партия „Възраждане“ от която може да се очаква, че ще води силна предизборна кампания с ентусиазъм и хъс и кмет, който за 16 години управление е натрупал достатъчно финансов ресурс и политически опит в договарянето на поста си чрез подкрепа от големите партии, на който обаче уви му е ясно, че хората в община Несебър вече го гледат с огромно недоверие.