, , , ,

Честит празник: 115 години независима България

През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех.

На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

И днес по традиция празникът ще бъде отбелязан с тържества в цялата страна. За град Несебър няма официално информация къде и как ще бъде отбелязан празника в сайта на общината и в страницата на община Несебър и в този момент са заети предизборно да ни показват снимки на Николай Димитров, който вече обяви, че ще е кандидат за пети мандат.

Основните чествания ще бъдат съсредоточени в старопрестолната столица Велико Търново. Там празникът започва от сутринта с литургия и продължава с военния ритуал по издигнато на националното знаме и попднасяне на венци пред паметниците.