, , ,

Министърът на културата призна за проблеми в Несебър

Има нарушения на законодателството и на някои норми като промени в архитектурата и добавени обекти в Несебър, но това е станало преди много години, заяви министърът на културата Кръстю Кръстев, цитиран от БТА.
По думите му трябва да се вземат необходимите мерки и тези проблеми да бъдат решени.

Кръстев коментира темата по повод 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на организацията в Рияд, Саудитска Арабия, на която ще бъде гласувано прeдложеното проекторешение за вписване на града в Списъка на световното наследство в опасност. В началото на годината мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) е установила в Несебър значителна загуба на историческа автентичност и на културна значимост“.

Относно препоръката на организацията пристанищният терминал в Несебър и съоръжения на марина Несебър да бъдат преместени извън полуострова, на който е разположена старинната част на града, Кръстю Кръстев посочи, че пристанището е създадено преди 40 години и не може да се закрие, „но специалистите работят по този проблем и ако има как, ще се оправи“. Министърът на културата увери, че „няма опасност за Несебър и при всички случаи ще бъде запазен като обект на ЮНЕСКО“.

Според него много от препоръките на организацията са изпълнени, като има и предложение от българска страна за разширяване на границите на обекта и включване на подводната археология в него.

„Опитваме се да свършим нашата работи и да оставим колегите от ЮНЕСКО да решат на конференцията“, каза Кръстю Кръстев. „Те трябва да одобрят промяната на границите и тогава да се разработи План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *