, ,

Задава ли се ожесточена битка за кметския пост в най-богатата Община?

Несебър е разделен в навечерието на местния вот

С наближаването на местните избори политическото напрежение в Община Несебър расте всеки ден. Въпреки че все още няма нито една официално обявена кандидатура, в общественото пространство се завъртат имената на няколко претенденти за кмет.

Именно около личността на бъдещия кмет на Община Несебър ще се сформира новото мнозинство в Общинския съвет. След апатията около предходните местни избори сега се чуват гласове за промяна на статуквото и вероятно това ще са едни от най-оспорваните избори в Бургаска област.

В общината, родила бизнес партиите през далечната 2007г., сега се наблюдава нова политическа тенденция, а именно активната работа през граждански сдружения. От тях се очакват изненади във вота на есен.

Тук се появява името на общественика Кръстьо Пеев и воденото от него гражданско сдружение „Обществен Съвет Несебър“. С редица инициативи, социални каузи и битки с институциите през последните години Пеев стана разпознаваем както в социалните мрежи, така и сред местните жители.

През 2022 г. в морската община стартира работа неправителствената организация „Напред Несебър“, водена от Иван Дашев. Той е добре познат в региона, тъй като винаги и живял и развивал бизнес в Несебър. Дашев е съдружник в емблематичната семейна компания „Жанет“, която успешно развива мрежа от хипермаркети и супермаркети в различни градове на страната.

С „Напред Несебър“ Иван Дашев и екипът му реализираха десетки инициативи със силен акцент върху рекламата на региона в страната и Европа. Взеха отношение и предложиха решения на казуси свързани с различни сектори и бързо формираха голяма група от съмишленици.

Сред коментираните кандидати за кмет е и Георги Манолов. Той е два мандата общински съветник, с дългогодишна кариера като ръководител в Министерството на икономиката, а към момента е главен секретар на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Зад него стои и опитът му като зам.-кмет на Община Несебър в периода 2007-2011г. 

Фактор в политическия пъзел ще бъдат и партиите МОРЕ и ГЕРБ.

За ПП МОРЕ се знае, че до момента никога не са издигали свой кандидат-кмет. Традиционно участват на местните избори само с листа за общински съветници. Дали тази политика ще продължи, или този път ще излъчат свой кандидат-кмет, засега остава с въпросителна.

Интересна ще е реакцията и на най-голямата партия в национален мащаб – ГЕРБ. От миналата година те са с ново ръководство и работят активно в поредицата от парламентарни избори. Все още не е ясно дали ще имат собствен кандидат или ще подкрепят някой от независимите. При всички положения тяхното решение ще бъде важно и се очаква с интерес.

Към момента няма никакви индикации за политически живот от страна на ПП „Продължаваме промяната“ в морската община. Като представители на партии, които се борят със статуквото от тях се очаква да заложат на нов играч. Засега само се знае, че нямат добре развити структури в региона и за Несебър не са взели решение кой ще е техният фаворит.

ПП „Въздържане“ имат нагласата да издигнат за кмет Звезделина Каравелова, която на последните парламентарни избори бе кандидат за народен представител.

Николай Димитров, Румен Кулев

Срещу  всички изброени по-горе пък застава настоящият кмет Николай Димитров, който се очаква да се кандидатира за пети, пореден мандат. Димитров е във властта  от 1999 г., когато за първи път става общински съветник. До този момент Николай Димитров не е обявил своята кандидатура за пети мандат. До него, по традиция, стои водачът на най-голямата група в настоящия Общински съвет Костадин Нищелков. Той успя през изтичащия мандат да приобщи към про-кметското мнозинство и бившия председател на местния парламент Благой Филипов, както и двама съветници със свалено доверие от  ПП ГЕРБ.

Друга очаквана кандидатура е на дългогодишния общински съветник и вече втори мандат председател на Общинския съвет Румен Кулев. През последната година Кулев прави изявления в публичното пространство, че ще се яви за кмет, защото общината се нуждае от нов подход за справяне с проблемите, които не се разрешават от Николай Димитров. От месец-два обаче Кулев избягва медийните изяви и е неясно дали сериозно тръгва на битка. Опитите му за самоопределяне като опозиция на подкрепящите настоящия кмет срещат затруднения, тъй като реално той е част от настоящата местна власт.

Консолидираната опозиция е категорична, че на балотаж в Несебър всички ще се обединят около претендента срещу Николай Димитров.