, , , ,

Арестуваха „мозъка“ на несебърския кмет

Марчело Джотолов – човекът, който качи на власт Николай Димитров, се оказа зловеща фигура от подземния свят

През месец февруари 2010 година, една статия се появи в публичното пространство, но тогава явно никой не и обърна внимание, затова днес отново я публикуваме.

Това е – лейтенантът на наказателната бригада за събиране на дългове, търговия с влияние, подкупи и кражба на ДДС. Джотолов ръководеше предизборната кампания на настоящия кмет на Несебър /вдясно от него/ – Снимка Татяна Стефанова

За да стане ясно на всички как беше завладяна община Несебър и беше превърната в бастион на корупция, а младият Николай Димитров беше тогава само инструмент в ръцете на разни генерали от УБО и видни членове на тоталитарният режим. 16 години по-късно инструмента все още е кмет на Несебър, корупцията и далаверите, кражбите и измислянето на все нови и нови схеми за грабеж са ежедневие, дали това ще продължава да бъде факт, ще разберем в краят на октомври или в първата седмица на ноември тази година.

След показните арести на МВР и прокуратурата в столицата от нощта срещу сряда, магистратите трябва да обърнат глави и към община Несебър. Вкараният зад решетките Марчело Джотолов, посочен от полицаите като  лейтенант в наказателната бригада на Алексей Петров-Трактора играе възлова роля в управлението на общината.

По-точно: Джотолов беше ръководител на предизборния щаб на настоящия кмет Николай Димитров и организираше цялостната му кампания по време на двата тура през есента на 2007 г.

Той е сред арестуваните 13 членове на бандата, сред които има и една жена.  


Според фирмените регистри Марчело Джотолов има фирми с адвокат Лъчезар Таков, пред чиято кантора бе застрелян Боби Цанков. В общата им фирма „Ин-80“ дялове има и „Лев корпорация“, която се занимава с консултации и анализи за сигурността и безопасността на физически и юридически лица.


Марчело Джотолов и Лъчезар Таков са заедно в Сдружението на бившите барети.


„Лев корпорация“ притежава третата по големина у нас застрахователна компания „Лев инс“, както и „Спартак Секюрити“, „Плевен Холдинг“ и още 8 сериозни фирми, между които е кетеринговатата компания „ЛКС“. Тя доскоро хранеше елита, когато летеше с правителствения авиоотряд. Джотолов пък е съсобственик в една от най-големите таксиметрови фирми в София.
Сред ударените от полицията заведения за сексзабавления са “Велвет”, “Кама Сутра” и “Клеопатра”, където Джотолов също има участие.

Според МВР бившата барета  Алексей Петров, с прякор Трактора е стоял начело на наказателната бригада, която притискала порядъчни предприемачи и заможни босове от подземния свят за процент от печалбите си. Разбитата групировка се занимавала още със силово събиране на дългове, търговия с влияние, подкупи и кражба на ДДС, пране на пари.


МВР разполага и с оперативна информация, че суми, спечелени от отвличания, са били изпирани през застрахователната компания, където участва Марчело Джотолов. Формацията е била подпомагана от бившия шеф на икономическото направление в НСС Николай Начев, който е събирал данни в информационен масив за хора, които да бъдат изнудвани и рекетирани. Спецакцията на полицията и прокуратурата от сряда е продължение на операциите “Наглите” 1 и 2.

При тях преди два месеца бе задържана групата за отвличания, която похищаваше известни богаташи последните няколко години. Марчело е управлявал двата взривени миналата година в София бардака – “Пантерите” и “Казабланка”.

След акцията в София, в редакцията се обадиха хора от Несебър, за да припомнят делата на Джотолов на тяхна територия.

Той се е появил през юни 2007 г. с черен джип Тойота Ланд круизер. Представен бил пред местния елит като човек, който ще води кампанията на независимия кандидат за кмет Николай Димитров.

„И действително този тъмен на вид мъж, с огромно самочувствие и вид на дребен тарикат, се настанява в офиса на Димитров на ул. “Хан Крум“ 11″, разказват хора от политическите среди. Димитров го водел навсякъде със себе си и го представял за най-важния фактор в бъдещата му кампания за кмет.

При старта на изборите същият офис е преустроен в предизборен щаб, който е оглавен от същия Джотолов. Той осъществяваше и  контактите с медиите, представяйки се за съветник, организатор, пиар и касиер, от когото зависят сумите, плащани за отразяване на кампанията. Екипът на тогавашния ресторантьор Николай Димитров покани журналисти и общественици в хотел „Биляна бийч“ за церемония по откриване на кампанията.

Главна роля в нея играеше Джотолов, който твърдеше, че е специалист по пиар. В неофициален разговор същата вечер обаче той намекна пред местен журналист, че трябва много да се внимава с неговия довереник Димитров, защото ако той се провали, виновните ще бъдат наказани. Основанието за тези твърдения – „разполага с неограничена власт да си събера обратно раздадените средства“.


От конкурентните партии тогава припомниха, че същият Джотолов обикалял с джипа селата Оризаре, Гильовца и Тънково.

Говори се за поголовно раздаване на пари. От същите села на двудневни екскурзии са били изпращани пенсионери, финансирани от Джотолов. Той е твърдял, че лично платил всичките билбордове на кандидата, с които беше заринат пътя Бургас-Слънчев бряг.

Интересното е, че в инициативния комитет за издигането на Димитров фигурира и името на софийския генерал от УБО Леонид Кацамунски, баща на журналистката от „Труд“ Анна Заркова. Откъде Кацамунски познава невзрачния несебърлия, имащ като кариера зад себе си само един мандат общински съветник от Евролевицата, не е ясно.


В кадъра сме уловили фронтмена Марчело Джотолов, кандидата за кмет Николай Димитров и една друга важна фигура от близкото тоталитарно минало – шефа на „Балкантурист-Сл. бряг“ Яни Николов (вдясно), който също беше в инициативния комитет тогава, но е в инциативният комитет и днес през 2023 година. Той е известен като член на БКП и БСП.

Двете жени в кадъра са Ирена Лашкова (до Яни Николов) – майка на Боряна Лашкова, която е тогавашната лична секретарка на кмета. Другата жена е  Анелия Офилова. Двете тогава имат обща фирма за застраховки, през която минават автомобилите на общината, както и имотите публична общинска собственост.


За прокуратурата ще е доста любопитно да надникне и зад другия настоящ пост на несебърския кмет – член на Изпълкома на БФС – кой и с каква цел го постави там?